کود آلی
کود آلی که به کود ارگانیک نیز معروف هست، دارای منشأ طبیعی بوده و بدون کوچکترین افزودنی مصنوعی به وجود میآید. درواقع این دسته از کودها پایه کربنی داشته و بازماندهای از مواد زنده و یا درگذشته زنده بودند، هستند. بقایای گیاهان، فضولات حیوانات و یا ترکیبی از هر دو آنها ازجمله کودهای ارگانیک محسوب میشوند.
موارد مصرف کود آلی
کود آلی برخلاف کود شیمیایی برای خاک مضر نبوده و استفاده بیشازاندازه آنها به گیاه نیز آسیبی نمیرساند.
کود آلی برای رشد سبزیها، افزایش گلدهی و سرسبزی چمنها به کار میآید. همچنین جهت تقویت دانههای تازه کاشته شده، گیاهان جوان و حتی بالغ مصرف آن بسیار مناسب و بجا است.
انواع کودها ی آلی
کود آلی کیفیتهای متفاوتی داشته و درنتیجه اثربخشی هر کدام بر روی خاک فرق دارد. در مجموع سه نوع کود آلی وجود دارد:
- کود حیوانی
- کود سبز
- کمپوست
کود حیوانی چیست و چه مزیتهایی دارد؟
از گذشتههای بسیار دور کشاورزان دریافتند درجایی که فضولات حیواناتی مانند اسب، گاو، گوسفند و مرغ وجود دارد، گیاه رشد بهتر و بیشتری دارد و از آن به بعد همواره از کود حیوانی جهت رشد گیاهان استفادهشده است. امروزه کود انسانی نیز در بین کشاورزان جایگاه ویژهای پیدا کرده و به کار میرود.
کود حیوانی علاوه بر تأمین مواد موردنیاز گیاه، دارای خواص بینظیری برای خاک مانند افزایش نفوذپذیری و نگهداری آب، بالا بردن PH، هوادهی و همچنین افزایش فعالیت بیولوژیکی خاک هست.
کود سبز
یکی از روشهای قدیمی در افزایش باروری خاک، این است که قبل از کشت محصول اصلی، یک نوع دیگر گیاه را کاشته و هنگامیکه سبز شد آن را برداشت میکنند.
در حقیقت هدف از این کار استفاده از مزایای گیاه کاشته شده است وگرنه هیچ محصولی از آن برداشت نمیگردد و فقط شرایط بهتری برای کاشت محصول اصلی و خصوصیات فیزیکی خاک مهیا میشود.
گیاه مورد کشت باید از ویژگیهای رشد سریع، کمترین مقدار نیاز به آب و کود و نیز پر شاخ و برگ و پر از مواد موردنیاز خاک باشد تا سبزینه بیشتری ایجاد کند.
کمپوست
کمپوست یا پوسال همان ترکیبی از پسماندهای حیوانی و گیاهی که طی فرآیندها و شرایط مختلف به وجود میآید. کمپوست از کهنترین روشهای بازیافت بوده که زبالههای شهری، فاضلاب و لجن و دیگر مواد آلی تجزیهشده و به شکل کود در کشاورزی استفاده میگردند.
این نوع کود بسیار عالی در باغداری، کشاورزی، کنترل فرسایش و بهسازی خاک، ساختوساز تالاب و پوشش دفن زباله استفاده فراوان داشته و آفتکشی طبیعی محسوب میگردد.