سنگ شکن چکشی

هامرمیل یا سنگ شکن چکشی چیست؟

سنگ شکن چکشی که به آن هامرمیل یا کوبیت هم گفته می­شود، نوعی سنگ شکن ثابت است که در ابتدای خطوط تولید از آن استفاده می­شود. این سنگ شکن یکی از انواع سنگ شکن ها است که می­توان از آن برای خرد کردن موادی با درجه سختی متوسط که از نظر رطوبت، دارای رطوبت های کم و یا خشک هستند مانند سنگ آهک، گچ، کک، زغال سنگ و… استفاده کرد، همچنین از سنگ شکن چکشی می­توان در خطوط تولید سیمان، مواد شیمیایی و سایر صنایع استفاده کرد.

از جمله مواردی که می­توان از سنگ شکن چکشی در صنایع استفاده کرد عبارتند از:

  1. صنعت کشاورزی: کاربرد های رایج شامل خرد کردن مخازن حیوانات، خوراک دام، غلات و سنگ آهک کشاورزی است.
  2. صنعت انرژی: اندازه موادی مانند زغال سنگ، باگاس، چوب، ساقه ذرت، زیست توده و سوخت های زیستی و غیره را کاهش می­دهد.
  3.  صنعت سنگدانه: مواد رایجی که آسیاب های چکشی می­توانند به خوبی خرد کنند عبارتند از: گچ، پوسته، سنگ و غیره.
  4. کاربردهای صنعتی: سنگ شکن های آسیاب چکشی می­توانند اندازه ژلاتین، نمک، ضایعات گوشت و ماهی و غیره را کاهش دهند.

اجزای سنگ شکن چکشی

با توجه به تصویر زیر اجزای اصلی یک سنگ شکن چکشی شرح داده می­شود:

  1. پوسته: قسمت پایینی بدنه، پوشش پشتی بالایی، دیواره های سمت چپ و راست را پوسته دستگاه سنگ شکن نامیده میشود. هر قسمت توسط پیچ و مهره به هم متصل می­شود. یک پورت تغذیه در قسمت بالایی تنظیم شده است. قسمت داخلی پوسته از فولاد منگنزی است که پس از فرسودگی قابل تعویض است. بدنه پایینی توسط صفحات فولادی جوش داده می­شود تا یاتاقان برای حمایت از روتور در دو طرف بدنه پایینی قرار گیرد. برای جلوگیری از نشت خاکستر، یک دستگاه مهر و موم شفت بین بدنه و شفت قرار داده شده است.
  2. روتور: اجزای تشکیل دهنده روتور شفت اصلی، نگهدارنده چکش و شفت پین است. چکش در هشت ردیف توسط میل پین بر روی نگهدارنده چکش آویزان می­شود. به منظور جلوگیری از حرکت محوری قاب چکش و سر چکش، هر دو انتهای قاب چکش با یک دیسک فشرده سازی و یک مهره قفل ثابت می­شود. علاوه بر این، برای اینکه روتور مقدار معینی انرژی جنبشی را در حرکت ذخیره کند، باید فلایویل یا قرقره بزرگ در یک انتهای شفت اصلی نصب شود.
  3. شفت اصلی: شفت اصلی قسمت اصلی نگهدارنده روتور است که در فرآیند کار نیاز به تحمل جرم و نیروی ضربه از روتور و سر چکش دارد، بنابراین مواد آن باید از استحکام و چقرمگی بالایی برخوردار باشد.
  4. نگهدارنده چکش: برای آویزان کردن سر چکش از یک نگهدارنده استفاده می­شود. اگرچه مستقیماً در فرآیند خرد کردن مواد شرکت نمی­کند، اما همچنان در معرض ضربه و اصطکاک سنگ معدن و سایش است، بنابراین باید از موادی با مقاومت سایش خوب ساخته شود.
  5. سر چکش: سر چکش بخش اصلی یک سنگ شکن چکشی است. وزن، شکل و جنس سر چکش بر قابلیت تولید سنگ شکن تاثیر بسزایی دارد. هرچه چکش سنگین‌تر باشد، انرژی جنبشی بیشتری دارد و راندمان خرد کردن آن بیشتر است. اما چکش سنگین نیز باعث آسیب بیشتر به سایر قطعات و تسریع روند سایش آنها می­شود. وزن چکش باید بتواند بازده تولید و نرخ سایش را متعادل کند.
  6. صفحه رنده: آرایش میله های رنده سنگ شکن چکشی به صورت یک قوس دایره ای است که بر جهت حرکت سر چکش عمود است و با شعاع چرخشی روتور فاصله مشخصی دارد. مواد کوچکتر از شکاف بین میله های رنده عبور می­کنند، و مواد بزرگتر از شکاف به طور مداوم توسط چکش‌ها ضربه خورده و می‌شکنند تا زمانی که بتوانند از شکاف عبور کنند. به دلیل برخورد مواد سخت و بلوک های فلزی، رنده به راحتی خم و شکسته می­شود، بنابراین نیاز به بازرسی و تعویض مکرر دارد.
  7. صفحه آستر: صفحه آستر در داخل پوسته برای محافظت از سنگ معدن نصب می­شود. ورق آستر از فولاد منگنز پر ریخته گری می­شود، همان ماده ای که برای میله رنده و چکش استفاده می­شود. صفحه آستر را می­توان در صورت فرسودگی جدی تعویض کرد تا از کیفیت محصول اطمینان حاصل شود.

مکانیزم سنگ شکن چکشی

سنگ شکن چکشی عمدتاً با ضربه چکش مواد را می­شکند. مواد پس از ورود از دهانه خوراک توسط چکش های پرسرعت خرد می­شود. مواد خرد شده انرژی جنبشی را از چکش به دست می­آورند و سپس با سرعت زیاد بر روی صفحه خرد کن و صفحه رنده ضربه می­زند و برای بار دوم شکسته می­شود. پس از آن، مواد کوچکتر از شکاف صفحه رنده تخلیه می­شود و مواد با اندازه ذرات بزرگتر به صفحه آستر برگشته و در اثر ضربه اضافی چکش ها خرد می­شوند. مواد همچنین در طول کل فرآیند خرد کردن در سنگ شکن بر یکدیگر تأثیر می­گذارند.

انواع سنگ شکن چکشی

سنگ شکن های چکشی را می­توان به سه دسته تقسیم کرد که عبارتند از:

  1. بر اساس مقدار روتور: سنگ شکن چکشی تک روتور و سنگ شکن چکشی دو روتور.
  2. بر اساس جهت چرخش روتور: سنگ شکن چکشی برگشت پذیر و غیر قابل برگشت.
  3. بر اساس ردیف های چکشی: سنگ شکن چکشی تک ردیفی و سنگ شکن چکشی چند ردیفه.
  4. سنگ شکن چکشی تک روتور و سنگ شکن چکشی نوع حلقه ای پرکاربردترین سنگ شکن های چکشی هستند.

مزایا و معایب سنگ شکن های چکشی

مزایای سنگ شکن چکشی عبارتند از:

  • یک دهانه بزرگ برای ورود خوراک دارد.
  • پوسته دستگاه تماما توسط آستر ها محافظت شده است.
  • آسترها برای تعویض آسان پیچ می­شوند.
  • میله ها و صفحه های رنده برای اندازه دقیق محصول به راحتی قابل تعویض هستند.
  • فولاد آلیاژی آهنگری و شفت بسیار کارآمد که باعث کاهش لرزش و عمر بیشتر یاتاقان می شود.
  • صفحه سنگ زنی قابل تنظیم برای کنترل فرآیند دارد.
  • تنظیمات روتور چندگانه برای مطابقت با هر ماده وجود دارد.
  • دهانه تخلیه بزرگ است.
  • ظرفیت تولید بالایی دارد.

معایب سنگ شکن های چکشی عبارتند از:

  • سایش سریع قطعات سنگ شکن چکشی، سر چکش و غربال شبکه دستگاه آسیاب چکشی به سرعت فرسوده می­شوند، به خصوص زمانی که سنگ شکن چکشی مواد سخت را خرد می­کند.
  • زمان نگهداری طولانی روتور و سر چکشی سنگ شکن چکشی باید در تعادل باشند تا عملکرد طبیعی خود را حفظ کنند. اما یافتن نقطه تعادل زمان زیادی طول می کشد، که زمان و درجه نگهداری را برای کاربران افزایش می­دهد.
  • مسدود شدن آسان هنگامی که مواد بیش از حد مرطوب در سنگ شکن چکشی است، به راحتی می­تواند فاصله رنده را مسدود کند، سپس سنگ شکن چکشی به راحتی متوقف می­شود. (رطوبت مواد تغذیه در دستگاه آسیاب چکشی نباید از ۱۰درصد تجاوز کند.)